در محتوای قبل در خصوص فرایند پیش تصفیه فاضلاب صنعتی صحبت کردیم. در این محتوا قصد داریم در رابطه با فرآیندهایی که پس از پیش تصفیه فاضلاب صنعتی اتفاق می افتد صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
اهمیت تصفیه فاضلاب صنعتی
روش های مورد استفاده برای تصفیه فاضلاب تولید شده، به عنوان یک محصول جانبی ناخواسته توسط صنعت به عنوان تصفیه فاضلاب صنعتی شناخته می شود. پساب صنعتی تصفیه شده را می توان پس از تصفیه، مجدداً مورد استفاده قرار داد و یا در آب های سطحی در محیط زیست تخلیه کرد. تصفیه خانه های فاضلاب می توانند فاضلاب تولید شده توسط برخی از تاسیسات صنعتی را تصفیه کنند.
اکثر فرآیندهای صنعتی مانند پالایشگاههای نفت، کارخانههای شیمیایی و پتروشیمی دارای امکانات تخصصی جهت تصفیه فاضلاب صنعتی خود هستند، تا غلظت آلایندهها در فاضلاب تصفیهشده مطابق با مقررات دفع فاضلاب به رودخانهها، دریاچهها یا اقیانوسها باشد. این امر برای شرکت هایی که فاضلاب حاوی سطوح زیادی از مواد آلی (مانند روغن و گریس)، آلاینده های خطرناک (مانند فلزات سنگین، ترکیبات آلی فرار)، یا مواد دیگری مانند آمونیاک تولید می کنند صادق است.
مرحله 1: غربالگری و پمپاژ (Screening and pumping)
این مرحله از تصفیه فاضلاب صنعتی، پیش تصفیه است که در آن اشیا و زباله های موجود داخل فاضلاب حذف می شوند.
اشیایی مانند تکههای چوب، پلاستیک و گریس توسط دستگاههای غربالگری از فاضلاب حذف میشوند. حذف شن در مرحله بعد روی فاضلاب غربال شده انجام می شود.
مرحله 2: حذف خاک و شن (Getting Rid of the Grit)
زباله های سنگین و در عین حال ریز مانند شن و ماسه در این مرحله از پساب حذف می شوند. این زباله ها نیز در محل دفن زباله دور ریخته می شود.
مرحله 3: ته نشینی اولیه (Primary Settling)
از مخازن دایره ای بزرگی به نام زلال ساز برای حذف موادی که ته نشین می شوند استفاده می شود. مواد ته نشین شده که به آن لجن اولیه می گویند، از کف مخزن به بیرون رانده می شود. زباله های شناور، مانند گریس، از قسمت بالایی جدا می شوند و همراه با مواد ته نشین شده به دستگاه هاضم منتقل می شوند.
مرحله 4: هوادهی / لجن فعال (Aeration / Activated Sludge)
در این مرحله فاضلاب اکثر تصفیه خود را دریافت می کند. آلاینده ها توسط میکروارگانیسم ها جذب شده و از طریق تجزیه بیولوژیکی به بافت سلولی، آب و نیتروژن تبدیل می شوند. فعالیت بیولوژیکی که در این مرحله اتفاق می افتد کاملاً شبیه به فعالیتی است که در کف دریاچه ها و رودخانه ها رخ می دهد، اما تخریب در این مکان ها سال ها طول می کشد.
مرحله 5: مرحله بعدی تصفیه (Subsequent Settling)
در این مرحله، مخازن دایرهای بزرگ که به عنوان زلالکنندههای ثانویه شناخته میشوند، به فاضلاب تصفیهشده اجازه میدهند تا از زبالههای بیولوژیکی در مخازن هوادهی جدا شود و در نتیجه پسابی به وجود میآید که اکنون بیش از 90 درصد تصفیه شده است. مرحله چهارم شامل پمپاژ مداوم بیولوژی (لجن فعال) از پایین زلال سازها و بازگرداندن آن به مخازن هوادهی است.
مرحله 6: فیلتراسیون (Filtration)
این فرآیند پساب پاک شده را با فیلتر کردن آن از طریق محیط پلی استر 10 میکرونی صیقل می دهد.
مرحله 7: ضد عفونی کردن (Disinfection)
پس از مرحله فیلتراسیون، ضدعفونی UV استفاده می شود تا اطمینان حاصل شود که فاضلاب تصفیه شده عملاً عاری از باکتری است. فرآیند درمان با اشعه ماوراء بنفش، میکروبهای باقیمانده را از بین میبرد.
مرحله 8: جذب اکسیژن (Oxygen uptake)
در صورت لزوم، آب تصفیه شده هوادهی می شود تا میزان اکسیژن محلول به حد مجاز برسد. پس از این، آب تصفیه شده از طریق خروجی پساب به رودخانه تخلیه می شود.
مرحله 9: تصفیه لجن (Treatment of Sludge)
لجن فعال، ضایعاتی حاصل از فرآیند هوادهی در مرحله چهار و همچنین لجن اولیه پمپ شده از پایین زلال سازها در مرحله سه دارد که باید برای کاهش حجم و تولید محصول نهایی مفید، تصفیه شوند.
شرکت پیشگامان تجارت و توسعه پایدار نماینده رسمی شرکت Hycor، از پیشروان در حوزه مهندسی، ساخت، نصب، راه اندازی و بهره برداری از سیستم های تصفیه فاضلاب و آب صنعتی در ایران می باشد.