به بهانه نمایشگاه سیستم های نوین آبیاری در تهران، جالب است بدانید نزدیک به 90% اتلاف آب در کشور ایران در بخش کشاورزی میباشد، و استفاده از آبیاری قطره ای به جلوگیری هدر رفت آب و افزایش کیفیت خاک کمک زیادی میکند، به انواع روشهای آبیاری کشاورزی مکانیزه در کشور میپردازیم.
آینده کشاورزی ایران
آبیاری مکانیزه به استفاده از تکنولوژی و ماشین آلات برای توزیع موثر آب در مزارع کشاورزی است. در خاورمیانه، جایی که کشور ایران واقع شده است کمبود آب به دلیل آب و هوای خشک و منابع محدود آب شیرین یک مسئله اساسی است، روشهای آبیاری مکانیزه برای کشاورزی نه تنها عملکرد محصول را افزایش میدهند، بلکه مصرف آب را نیز بهینه میکنند، مخصوصا در مناطقی که هر قطره در آن مهم است، بسیار مهم است.
بودجه کشاورزی ایران
در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در بخش کشاورزی و منابع طبیعی مشخص شد که اعتبارات پیش بینی شده برای وزارت جهاد کشاورزی و دستگاه های تابعه در این لایحه نسبت به اعتبارات مصوب سال ۱۴۰۲ با افزایش ۴۰ درصدی به ۲۸۲.۱۳۱ میلیارد ریال رسیده است.
انواع شیوه های آبیاری در کشاورزی
-
آبیاری سطحی (معروف به آبیاری غرقابی یا شیاری)
-
آبیاری قطره ای
-
آبیاری بارانی
-
آبیاری سنتر پیوت
-
آبیاری فرعی
صرفه جویی در مصرف آب
کاهش مصرف آب در کشاورزی باعث استفاده بهینه تر از منابع آبی شده و به برخی از آنها میپردازیم:
-
آبیاری قطره ای.
-
استفاده از سنسور رطوبت خاک.
-
کشاورزی هوشمند.
-
ماش پاشی.
-
تناوب زراعی.
-
استفاده از آب ذخیره شده باران.
دلایل برتری آبیاری قطره ای؟
- کاهش مصرف چشمگیر آب:
آبیاری قطره ای به دلیل کارایی آن در مصرف آب در مقایسه با روش های آبیاری سنتی 30 تا 50 درصد یا در برخی موارد حتی بیشتر باعث کاهش آب میشود.
- جلوگیری از هدر رفت آب:
همچنین باعث حداقل اتلاف آب از طریق تبخیر، جاری شدن و هدر رفتن سطحی حاصل می شود. آبیاری قطرهای همچنین باعث میشود گیاه مقدار مناسب آب را بدون حجم اضافه دریافت کند.
- حفظ کیفیت خاک:
آبیاری قطرهای نه تنها به حفظ آب کمک میکند، بلکه باعث رشد سالمتر گیاهان، کاهش رشد علفهای هرز، و به حداقل رساندن شستشوی کود میشود، و آن را به یک سیستم آبیاری پایدار و موثر برای محصولات مختلف و عملیات کشاورزی تبدیل میکند.