صنعت پتروشیمی طی سال های گذشته نقش بسزایی در اقتصاد و توسعه صنعتی ایران داشته است. دوران پر فراز و نشیب از تولید اولبن محصول پتروشیمی از دهه چهل شمسی تا احداث مراکز مختلف تولیدی نفت و گازجهت تولید سایر فرآورده های پتروشیمی در سراسر کشور داشته است، در این مقاله مروری کوتاه بر تاریخچه پتروشیمی در ایران میکنیم.
اولین محصولات پتروشیمی
صنعت پتروشیمی در ایران از اوایل دهه 1960 میلادی زمانی که کشور سرمایه گذاری در منابع نفت و گاز خود را آغاز کرد، شکل گرفت. تأسیس شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران (NPC) در سال 1343 با تولید محصولاتی همچون: آمونياک، اوره، اسيد نيتريک و نيترات آمونيوم نقطهی عطفی مهم در توسعه این صنعت بود.
دوران طلایی رشد و توسعه
طی دهه های 1970 و 1980، بخش پتروشیمی ایران رشد و توسعه سریعی را تجربه کرد. ایران سرمایه گذاری زیادی در ساخت کارخانه ها و زیرساخت های پتروشیمی در بخش های مختلف کشور نجام داد تا از ذخایر نفت و گاز فراوان خود سرمایه گذاری کند.
واحدهای تولیدی پتروشیمی
واحدهای تولیدی پتروشیمی به طور عمده در تولید محصولات شیمیایی، پلاستیک، پلیمرها و رزینها، کودها، مواد حفاظتی و صنایع دارویی نقش دارند. این واحدها از فرآیندهای پیچیده شیمیایی استفاده میکنند تا مواد خام تولیدی را به محصولات پایانی با کیفیت و با ارزش افزوده بالا تبدیل کنند.
نقش اصلی واحدهای تولیدی پتروشیمی در نفت و گاز
- تبدیل مواد خام نفتی و گازی به محصولات پتروشیمی
- تولید محصولات شیمیایی و پلاستیک
- تولید پلیمرها و رزینها
- تولید انواع کودها
- تولید مواد صنایع دارویی
تقسیم بندی صنعت نفت و گاز
صنایع نفت و گاز به سه دسته: 1.بالا دستی 2.میان دستی 3.پایین دستی تقسیم میگردند.
شرکت مهندسی پیشگامان تجارت با دو دهه فعالیت در صنایع بالا دستی و صنایع پایین دستی، با در اختیار داشتن تیم مهندسی مجرب آماده خدمت رسانی به کارفرمایان و پیمانکاران محترم این حوزه میباشد.
وضعیت فعلی صنعت پتروشیمی ایران
ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت خام در جهان است. ذخایر قابل توجه نفت و ظرفیت تولید این کشور به جایگاه برجسته آن در بازار جهانی نفت کمک می کند. ایران به دلیل داشتن منابع نفتی که تأثیر قابل توجهی بر قیمت جهانی نفت و پویایی عرضه دارد، نقش کلیدی در بخش انرژی بین المللی ایفا می کند.
حجم بازار پتروشیمی ایران
ایران در اسفند ماه سال 1401 بالغ بر 25 میلیون تن محصولات پتروشیمی به ارزش 12 میلیارد دلار صادر کرده است.