ایده بزرگداشت روز جهانی زبان مادری ابتکار کشور بنگلادش بوده است. در کنفرانس عمومی یونسکو در سال 1999 این روز تصویب شد و از سال 2000 در سراسر جهان مشاهده شده است.
یونسکو به اهمیت تنوع فرهنگ و زبان برای جوامع پایدار معتقد است و در جهت حفظ تفاوت های موجود در فرهنگ و زبان ها تلاش می کند تا بتواند حس احترام و همدلی را بین تمامی انسان ها فارق از فرهنگ و زبان ایجاد کند. با گذشت زمان، تنوع زبانی، با ناپدید شدن زبان های بسیاری در معرض خطر قرار گرفته است.
همچنین در سطح جهان 40 درصد از جمعیت، حتی دسترسی به آموزش، به زبانی که صحبت می کنند یا متوجه می شوند هم ندارند. با این وجود، پیشرفت در آموزش چندزبانه، با درک روزافزون از اهمیت آن، به ویژه در ابتدای تحصیل، و تعهد بیشتر به توسعه آن در زندگی عمومی، در حال انجام است.
روز جهانی زبان مادری و اهمین چندزبانگی
یونسکو آموزش چند زبانه مبتنی بر زبان مادری یا زبان اول را تشویق و ترویج می کند. درواقع این، نوعی آموزش است که از زبانی شروع می شود که زبان آموز تسلط بیشتری به آن دارد و سپس به تدریج زبان های دیگر را به او معرفی می کند.
چندزبانگی به توسعه فراگیر جوامع کمک میکند که به فرهنگها، جهانبینی و سیستمهای دانش متعدد اجازه همزیستی، رشد و تکامل می دهد.
منبع: