روز جهانی زن در تاریخ 8 مارس هر سال برگزار میشود. این روز به منظور افزایش آگاهی و حمایت از حقوق بشری زنان، برابری جنسیتی، تساوی فرصتها و توانمندسازی زنان برگزار میشود. هدف اصلی این روز، تمرکز بر ایجاد فرصتهای برابر برای زنان در سراسر جهان و بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی آنان است. به منظور گرامیداشت این روز، بسیاری از فعالیتها و رویدادها برای افزایش آگاهی از مسائل زنان در سراسر جهان برگزار میشود.
تاریخچه روز جهانی زن چیست؟
تاریخچه روز جهانی زن به سال ۱۹۰۸ میلادی برمیگردد که در آن زمان به دلیل برخی از حوادث مهم، به ویژه تظاهرات زنان در آمریکا، بحث بر سر برابری جنسیتی و حقوق زنان شدت گرفته بود. در سال ۱۹۰۸ میلادی، ۱۵٬۰۰۰ زن در شهر نیویورک به خاطر حقوق برابری جنسیتی تظاهرات کردند. پس از آن، در سال ۱۹۱۰ میلادی، یک کنفرانس بینالمللی زنان در دنمارک برگزار شد که برابری جنسیتی و حقوق زنان را به عنوان یک موضوع بینالمللی به میزان قابل توجهی به تبادل نظر گذاشت.
در سال ۱۹۱۱ میلادی، روز جهانی زن اولین بار در دانمارک، اتحادیه اسکاندیناوی زنان، برگزار شد. این رویداد باعث شد تا روز جهانی زن به شیوه رسمی در اروپا جایگاه خود را پیدا کند و در سالهای بعد به سایر مناطق جهان گسترش یابد. در سال ۱۹۷۵ میلادی، سازمان ملل متحد به این روز توجه کرده و سال ۱۹۷۷ را به عنوان سال بینالمللی زن اعلام کرد و از آن به بعد هر سال در تاریخ ۸ مارس، روز جهانی زن برگزار میشود. هدف اصلی این روز، برابری جنسیتی، تساوی فرصتها و توانمندسازی زنان است.
در ادامه می خواهیم به تعدادی از دستاوردهای زنان جهان در طول تاریخ اشاره داشته باشیم:
زنان در طول تاریخ در راستای آزادی و حقوق برابر تلاش های فراوانی انجام داده اند و دستاوردهای ارزشمندی را در این زمینه به دست آورده اند. برخی از این دستاوردها عبارتند از:
در گذشته در اکثر کشورها، زنان حق رأی نداشتند، اما با تلاش و فعالیت های مستمر توانستند این حق طبیعی را بدست آورند.
به عنوان مثال نیوزیلند اولین کشور مستقلی بود که در سال ۱۸۹۳ به زنان حق رأی داد و بعد از آن انگلستان، در سال ۱۹۱۸ و آمریکا، در سال ۱۹۲۰ این حق به زنان اعطا شد.
بریتانیا در سال ۱۹۱۸ به زنان بالای ۳۰ سال حق رای داد. پیش از این حق رأی به تعداد کمی از زنان متاهل و با شرایط خاص، اعطا شده بود. با این حال، تحولات بعدی در زمینه حقوق برابر زنان در بریتانیا، ادامه داشت و در سالهای بعدی، به تعداد بیشتری از زنان حق رای داده شد.
در کشور عربستان نیز، زنان در سال ۲۰۱۵ توانستند حق رأی خود را بدست آورند.
حق رأی زنان ایران نیز در سال ۱۳۱۰ هجری شمسی به آنان اعطا شد.
از دیگر دستاوردهای زنان ایران در راستای حقوق برابر، می توان به اجازه ی ورود زنان به ورزشگاه آزادی برای مشاهده بازی ایران و کامبوج پس از ۳۸ سال در سال ۱۳۹۸ اشاره کرد.